Italien!

Så nu är planerna klara och jag har äntligen börjat fatta att vi verkligen åker!
Planen är att vi landar i Bologna, tar oss till Florens samma dag för att spendera tre dagar där innan vi drar oss vidare mot Milano. För övrig är planen att vi ska hinna inom Pisa när vi väl är i Florens, eftersom det ligger max 1 h bort.
 
 
Idag har jag suttit hemma med paniken hängandes över mig. En 10 minuters lång exposé ska jag ha imorgon om valfritt ämne, och jag har bara kommit upp med 3 minuter. Så min plan just nu är mycket öhm, dööö och aah-ande! Exposén som jag ska hålla hade jag tänkt skulle handla om Victoriafallen i Zimbabwe och Devils Pool.
 


Panik i d

 


Italy!

Resan är bokad, hotellen är fixade - om en vecka drar vi till Italien!


Svar på frågor.

Fick lite frågor från en tjej så tänkte skriva ihop ett litet inlägg som svar:
 
Är du nöjd med att åka med STS?
- Ja, jag är absolut nöjd med STS. De hjälpte till med min ansökan och att få alltid klart i tid, vilket jag verkligen uppskattade.
Har du lärt känna nya kompisar? Hur lärde du känna dem?
- Jag har lärt känna otroligt många kompisar här nere, från alla möjliga nationer. Det första sättet jag lärde känna folk var från au pair picknickarna som Au pair organisationen här nere annordnade, och därefter var det skolan och kompisars kompisar. Ett annat bra sätt att lära känna andra au pairer är på au pair forum.
Bor du i en egen lägenhet eller i ett rum med familjen? 
- Jag bor i en egen studio på familjens tomt, där jag har badrum och ett litet kök för mig själv.
Är du nöjd med familjen? 
- Jag är väldigt nöjd med min familj, tror i princip inte att jag hade kunnat hitta en bättre familj! De ställer alltid upp för en och är väldigt måna om att jag trivs.
Måste man ha körkort? 
- Du måste inte ha körkort, det är upp till var och en av familjerna. Från början var det tänkt att jag skulle kört barnen, men efter lite problem med skolan så blev det inte så, alltså har jag inte kört bil i Paris.
Är du fri att göra vad du vill på helgen, typ festa? (Om du nu bor i samma hus som familjen, är det okej att du kommer hem sent på natten, går in själv osv? )
- Jag får göra vad jag vill på helgerna, men familjen vill dock oftast veta vad jag ska göra så att de vet att jag är säker. När du inte jobbar ska du ha fria tyglar att hitta på exakt vad du vill, så länge du inte stör värdfamiljen. Att t.ex. komma hem full och göra massa oljud på natten är inte okej, men det tror jag du förstår själv. Jag bor ju ifs inte HOS familjen, men jag vet vänner som gör det och för dem är det inga problem, så länge de går in diskret.
Hur mycket franska kunde du förut? Pratar du bara franska med familjen? Förstår de engelska? 
- Jag kunde väldigt lite franska när jag åkte ner hit, även efter 6 år i skolan. Jag pratar för det mesta franska med familjen, eller jag försöker men ibland blir man lite lat när man har föräldrar som förstår engelska. På onsdagar ska jag dock prata enbart engelska med barnen (var egentligen meningen att jag bara skulle prata engelska med barnen men det funkade inte riktigt...)
Ingår skola i paketet med STS? 
- Nej, skola ingår inte, men du får tips om ev. skolor.
Måste man ha erfarenhet av barn sen förut om man åker med sts? Räknas fyra småsyskon? :P 
- Du måste ha minst 100 timmar av barnerfarenhet, och två childcare refrences. Syskon och släkt räknas inte som referenser, men jag tror du kan räkna in timmarna. Bäst är att höra med STS, de har bättre koll än vad jag har.
Är du nöjd med ditt val att åka som au-pair?
- Ja, det är jag. Även om det ibland är jobbigt att vara au pair så är det definitivt en upplevelse som man växer och utvecklas av, och jag skulle inte göra något annorlunda om jag fick göra om ett år.
Vad är bäst, att åka på egenhand eller med STS?
- Det kan jag tyvärr inte svara på, det beror helt på vad du är för person. Fördelen med organisation är att du har en slags trygghet här nere ifall du skulle bli avskedad.
Hur mycket fick du kontakt med familjen innan du åkte? 
- Jag skypade med min familj en gång och kände direkt att det var rätt familj. Sen efter skypen så skickade vi mejl mellan varandra, men jag kan väl ärligt säga att jag inte kollade upp eller pratade särskilt mycket med dem innan, jag bara kände att det var rätt.
Hur mycket fick du veta om dem?
- När du blir kontaktad av en familj får du en detaljerad profil från argenturen där de förklarar yrken av föräldrar, bostad, djur, barn osv.


Vad jag saknar med Sverige....

 
Jag tänkte göra ett inlägg för er som planerar lämna Sverige för något annat land om vad JAG saknar.
 
Det första jag kommer på att tänka är maten. Maten betyder så mycket mer än vad man kan tro, och även om maten här i Paris är utmärkt så saknar man vissa grejer. Till exempel tillhörde jag en av de människorna i Sverige som hatade husmanskost. Jag hatade potatismos, köttbullar, falukorv och allt annat "svensktsvenskt", men här i Paris kommer jag faktiskt på mig själv med att sakna dessa saker (dock inte falukorv... Lär aldrig sakna något så vidrigt som korv...). Jag bakar svenska kakor nästan jämt, och jag tror nog till och med att tullen har vant sig vid mina konstiga paket från Sverige, bestående av jäst, pärlsocker och massa kryddor.
    Det andra jag saknar från Sverige är givetvis familj och vänner. Även om man kan skypa och se varandra varje dag  så är det ändå inte samma sak som att sitta där och prata tillsammans. Jag saknar så mina vänner i stallet, som jag sett varje dag i flera år, som alltid funnits där och som alltid lyssnat. 
    Jag saknar dessutom dåliga svenska tvprogram, och känslan av att alltid veta att man kommer förstå varenda program på tvn (ja, okej förutom Utiset då...). Här i Paris är det till 99,9% alltid dubbat till franska, och nu när man förstår franskan borde det inte göra så mycket - men tro mig, det gör det. Att se vänner, sex and the city och oc med franska röster är VERKLIGEN inte detsamma. Även om fransoserna är otroligt skickliga på dubba (vilken sorgsen sak att vara bra på) så funkar det verkligen inte att se Monica, Chandler, Ross, Joey, Rachel och Pheobe prata franska. Någonstans där blir det verkligen helt fel, och alla skämt förstörs. Nej, fy för franskdubbning!
    Det som jag nog däremot saknar mest av allt är närheten till hav, sjö eller ja gud vad som helst med badbart vatten. Jag kommer från en kuststad och har alltid varit bortskämd med att ha havet max 10 minuter bort från mig, idag tar det mig minst 2 timmar för att nå en kust, eller för att ens se vatten. Ja visst, det finns floden Seine (om man nu kallar det för vatten). Men jag menar, vem skulle frivilligt hoppa ner i den ruttna giftpölen? I alla fall inte jag, för jag skulle nog inte riktigt passa med grön hy...
 
Vad tycker ni - är det snyggt?
 


Here comes the su....

 
Here comes the su......n? Nej Men hallå, vänta nu lite! Vad hände med min överrenskommelse om konstant solsken framtills jag åkt hem? Idag sken solen på morgonen och jag dansade fram, tills solen helt plötsligt försvann och ersattes av kall vind, mörker och moln... Jag försökte trots detta "oväder" bege mig ut och springa, något som jag dock fick avbryta när min rumpa klagade och hotade med att immirgera till varmare breddgrader.
 


Åh härliga sol!

Våren har äntligen kommit till Paris! Vi har haft klarblå himmel och strålande sol flera dagar i rad (peppar peppar ta i trä) och fåglarna ha sjungt som bara den. Jag har i försig dragit på mig världens förkylning och legat hemma onsdag - fredag och även en del av lördagen, inte världens roligaste. Jag som bara brukar vara sjuk en dag har nu haft feber och halsont.. Inte kul, men det verkar som flera av au pairerna har drabbats av samma sak.
 
Söndagen spenderades med värdfamiljen ute i solen, lekandes med barnen och det var helt underbart! Vi lekte i timmar på studsmattan innan jag slutligen drog mig in och började plugga på högskoleprovet, som dock inte var fullt lika kul. Jag kom på mig själv med att jag mer eller mindre helt tappat flytet i både matten (jag har inte räknat matte på över två år eftersom jag gick natur och var färdig med Matte D i tvåan) och svenskan. Värst är väl ändå svenskan, som ni säkert märker här på bloggen. Bra att veta för er som inte vet är att man kan göra högskoleprovet i Paris, men endast en gång om året. Detta sker alltså på våren och är alltid samma datum som i Sverige.
 
Måndagen var helt ointressant, och lika så idag med. Eller ja, förutom det faktum att när vi satt på Starbuck idag (ja jag vet, varför gå till en amerikansk kedja när man är i underbara Paris med alla sina cafeer, men faktum är att det är nästan omöjligt att hitta det perfekta cafeet som man bara kan drick kaffe i. Plus  att det är löjligt dyrt med kaffe i Paris, och Starbucks har hyfsat kaffe till hyfsat pris, alltså kaching för mig!) så lyckades vi snacka med en fransos utan att det egentligen var meningen. Men hon var jättetrevlig och tyckte det var bara roligt att hjälpa oss (två amerikanare och en svensk, moi!) att få prata franska.
    Min lärare påpekade för övrigt idag att min kunskap inom skriftligt, läsförståelse och hörförståelse är på en väldigt bra nivå, medans mitt muntliga är sådär... Inte det att mitt utal är fyskam, utan snarare det faktum att det antingen 1. tar en evighet för mig att komma på konjugasionen av verbet, eller 2. blir skrik och panik eftersom jag struntar i allt vad böjning heter och sätter verbet i grundform. Något som jag för övrigt gjorde idag. Fransoserna förstår givetvis vad man menar, men när man säger "J'ai ovrir" vilket är passé composé så blir det inte så där snyggt och korrekt. För att översätta det till svenska så blir det typ "jag hade öppna", vilket man givetvis förstår med det låter helknäppt.
 
imorgon är det onsdag men barnen och jag längtar så till att bara kunna få slappa med barnen. Jag ber att det blir fint väder så jag kan få ta med de ut i solen och leka. Kanske jag ska försöka uppfylla den där fantasin jag hade innan jag kom ner hit om att vi skulle vara flera timmar i olika parker och bara leka. Eller okej, barnen skulle leka och jag skulle ligga och njuta av solen på en rödrutig duk med en flätad picknick korg bredvid, medan små lamm gick i bakgrunden och betade det gröna gräset. Katterna skulle spela fiol och allt skulle vara perfekt.
Haha, som om det skulle hända! Aldrig i livet att jag skulle fått ligga i fred och njuta av solen, nej jag hade legat där längst ner mot marken, krossad av flickorna som skulle skrikit - "Vi leker häst!! Vi leker häst!!"


No babysitting

Det blev ingen babysitting ikväll eftersom föräldrarna bestämde att stanna hemma. Jag vet dock inte om det beror på att jag är sjuk, eller om de bara inte orkade gå ut. Jag erbjöd mig i alla fall att stanna hemma, och sa att det inte gjorde något om jag babysatt, men de stannade hemma i alla fall - snällt för det betydde att jag bara åt lite snabbt innan jag gick ner för att vila igen. Imorgon blir det nog ingen skola för mig, jag mår fortfarande sådär och skulle hata ifall jag smittade de andra i klassen, speciellt nu när det snart är helg!


Och så blev jag sjuk...

Första gången nere i Paris som jag är riktigt äckligt sjuk... Har ont i halsen, feber och allt annat äckligt som kommer med en hejdundrandes förkylning. Roligaste är att jag lovat sitta barnvakt ikväll, ska bli intressant och se om jag pallar..


Strejk!

Idag är alla franska lärare i Paris på strejk. Varför kan man fråga sig - jo därför att franska regeringen vill införa skola på onsdagsmorgnarna, UTAN att betala högre löner. Smart där Frankrike... I alla fall så gick barnen till skolan idag i alla fall, men de kommer inte ha några lektioner utan det är fritidspersonalen som har hand om barnen hela dagen. Lillflickan bönade och bad om att jag skulle hämta henne tidigare, så så fort jag kommit hem från skolan ska jag springa och hämta henne, hon gör ju ändå ingen nytta i skolan. Själv har jag lektion om en timme, men just nu har jag världens största problem - jag hittar inte min läxa... Ops!


Jag tror jag lever...

Gårdagens utgång igår var succée! Jag och fem andra tjejer skulle egentligen haft middag och förfest hemma hos mig, men sen helt plötsligt blev vi bara fyra och då åkte vi istället in till en kompis etta i stan. S-Å avundsjuk! I alla fall hade vi en jättetrevlig middag och "ostätande" innan vi drog oss in till Porte Maillot. Egentligen skulle vi följt med ett annat gäng men i sista stund ångrade vi oss och drog dit istället, vilket var så himla lyckat!
   När vi kom dit var det dock kö, men i kön så råkade vi på något sätt prata engelska och helt plötsligt var vi ihop teamade med ett par amerikanska människor för ett VIP-bord. Vi slapp kön och smet snabbt in, det enda problemet var dock att vi skulle betal 33€/person. Meen, när vi väl kom in så visade det sig att det inte fanns några bord lediga och Vips så kom vi in gratis och slapp betala 18 € i entre avgift! Kaching!
   Hela kvällen hängde vi med amerikanarna och hade världens kväll. Bra musik, bra stämning och roligt folk. Vid 5.30 tiden började vi dra oss mot metron och klockan 7.00 var jag och Gabbi hemma i min studio. Jag kan väl säga att jag är lite lätt sliten idag, men jag lever. Tror jag.
 
Fem av fem Eiffeltorn för Porte Maillot!


Söndag!

Söndagen spenderades i sängen fram till 10 innan jag pallade dra mig inåt huset. Där åt jag frukost med familjen, som också vaknat sent, innan jag drog mig in till Paris för att möta upp min RER-kompis Klara. Long time, no see! Hon bor bara två stationer bort från mig, vilket gör att det är enklast att mötas på tåget för att sedan åka in tillsammans. 
   I alla fall åt vi lunch på ett härligt ställe nära Louvren innan vi bestämde oss för att promenera till St-Michel.  Väl på vägen gick vi över kärleksbron innan vi kom fram till St-Michel. Där tog vi varsin gauffre med glass på Amorino - vilket kändes som rent överflödigt lyx. Det var så himla gott! Denna helgen kan jag för övrigt säga att jag spenderat 63 € på bara mat. Dags att börja spara?
På hemvägen stötte vi på några demonstranter eller något på Champs Elyssees. Det var massa veteraner och sen några blombuketter med namn på. Någon som vet något?


En sammanfattning!

Ja, jag lever! Har bara haft lite mycket att göra, och ingen direkt lust att blogga. Any way, här kommer en liten update! Jag delar in det i olika inlägg och lägger ut lite fint över allt.
 
Lördagen spenderades med bästaste Meg och Gabbi, med stros i lite affärer, Le Bon Marché (som Printemps och Lafayette fast utan alla asiater), Le Grand Épicerie (jättestor matvarubutik med onödigt höga priser, bara till för de absolut fabulöst rika som bor i 7e) och därefter mötte vi upp Jesse (en "ny" svensk) för fika på Laduree. Need I say more? Téet var fabulöst gott, macaronen var kanon och sällskapet var härligt, men bäst av allt var inredningen! Jag (läs Gabbi) var smart nog att veta var Carrie (från Sex and the City) brukade fika i Paris. Givetvis gick vi dit, och jag blev inte besviken. Det var precis som att fika i Sverige, bortsett från priset då... För en tekanna och två macarons blev det ett blygsamt pris på 11 €. Men som alltid, det kunde varit värre!
    Efter en härlig fika strosade vi runt lite och upptäckte lite allt möjligt innan jag och Gabbi blev lämnade ensam. Vi skulle egentligen gått på balett men det blev inte riktigt så, istället slutade vi på en bar med ytterligare en svensk till. Goda drinkar och gott sällskap avslutade kvällen innan vi drog oss hemåt med sista tåget.
 
Gabbi och Meg på Laduree, cheezze!
Avslutet på kvällen var superb! Ångrade dock lite mitt drinkval (den bruna) som smakade hostmedicin...


Le bon marché, Benetton, Bimba och Laduree!

Så ser planen ut för idag - massa shopping (inte för mig dock, ska FÖRSÖKA spara pengar... Lättare sagt än gjort) och därefter ska vi möta upp en ny svensk för fika på Laduree. Spännande, spännande!


It's friday, friday, got to get down on friday!

Gårdagen blev en aningen mer traumatisk när jag blev hemskickad från min joggingrunda av en polisman. Jag var på väg hem från rundan och tänkte springa inom byn och ta en genväg när en polis stoppade mig och sa att jag inte fick fortsätta. När jag frågade varför sa han att det var en kraftig husbrand och han bad mig gå hem, stänga alla fönster och även ventilationen. När jag väl gick förbi huset på baksidan insåg jag varför de hade stängt av gatan - det brann verkligen!
 
Huset som brann, skolan ligger precis till vänster om det vita huset ("Kommun"huset)
 
Jag skyndade mig hem och duschade snabbt ifall föräldrarna skulle ringa och be mig hämta barnen. Huset som brann ligger nämligen precis mer eller mindre granne med skolan, men det verkade lugnt för de ringde aldrig. När jag hämtade barnen berättade dock stora flickan väldigt glatt att de hade sett massor med svart rök från ett av husen i närheten.
 
Idag var första dagen i skolan och OJ vad det börjar gå fort frammåt med grammatiken. Läraren säger hela tiden att man måste hänga med och det insåg jag verkligen idag. På en dag gick hon igenom subjonctif, och det är verkligen ingen liten grej det!
    I kväll är det myskväll som står på schemat, och jag tänkte även kanske hinna pyssla med lilla flickan lite - ifall hon lyssnar och är duktig vill säga ;)


RSS 2.0


-