Rolig överraskning...

Efter skolan idag passade jag på att springa inom La defense för att försöka hitta en present till min lilla flickas födelsedag, som är på tisdag. Jag hade sedan tidigare bestämt mig för att köpa ett baksett eller något, och hade sett att Virgin hade det. När jag stod i "barnavdelningen" och valde presenter hörde jag helt plötsligt hur några i närheten pratar svenska. Jag kollar snabbt upp och fick syn på några av svenskarna som jag inte träffat på en evighet! Lite roligt att man lyckas springa på folk i en sådan stor stad som Paris.
   Jag tog i alla fall sällskap hem på tåget med en av tjejerna som bor i närheten av mig, och sen tillslut blev det så att jag följde med henne hem på lunch och husvandring - kul twist på dagen! När jag väl hade kommit hem till henne fick jag ett sms från mamman om att jag inte behövde jobba nu på eftermiddagen, så nu sitter jag och väntar på att Gabbi ska komma till mig för filmkväll - med andra ord lär det bli en lyckad dag idag!


Onsdag och torsdag!

Ojojoj vad vi hade kul i onsdags! Jag var förberedd på sextonde världskriget, men alla var vänner, skrattade, bakade och dansade - gud vad det där lät påhittat... Men jag lovar, det var verkligen så!
 
Tack för alla svaren om pepparkaksproblemet - det är nu löst. Min kära mammi skickar ner kryddorna, och mina älskade dl-, msk- och tskmått! Jag är sååå trött på att gissa måtten... Min familj har nämligen bara ett litermått, och det funkar sådär när man ska mäta upp 1½ dl. Jag har dessutom inte hittat några här nere, så vi har fått köra lite improvisation men det har ändå gått helt okej.
 
I onsdags hade vi en väldigt bra dag, som jag verkligen trodde skulle bli katastrof. Det hela börjar med att jag orkar dra mig ur sängen 5 minuter innan jag ska börja jobba, och slänger snabbt på mig kläder för att rusa in. Väl där ber mamman mig springa till bagaren och köpa baguetter - no problemo tänker jag, och buntar på mig så mycket kläder det går innan jag stelfruset drar mig mot bageriet med en termos kaffe i handen. Men oj så fel jag hade... För er som inte vet ska jag förklara att ALLA köper sitt bröd på morgonen, och då menar jag ALLA. Så klockan halv 8 på morgonen stod jag i en 30 meters lång kö för att köpa bröd, och ja - kön var utomhus! Efter ca 45 minuter hade jag lyckats få min beställning, och även en gratis baguette som ursäkt för den långa väntetiden.
   Efter frukosten så stod engelska på schemat - och vi lyckades skapa ett engelskt spel som var väldigt omtyckt. Hur enkelt som helst - ett A4 papper med lite cirklar på, och sen några kort med lite instruktioner som hoppa på tre ben, säg hej apa och sånt. Lilla flickan fattade inte mycket, men verkade ändå gilla att spela och när vi väl hjälptes åt så förstod båda två och tyckte det var roligt - men min regel med bara engelska gick inte så särskilt bra att följa...
   När väl lunchen var uppäten tvingade jag de att följa med mig till affären för att köpa bakingredienser för att göra Lussebullar - mums!
 
Tips till er som vill göra Lussebullar i Frankrike - Fromage blanc är som kvarg eller kesella. Tips nr 2 - ta inte UHT-mjölken (den odödliga som kan stå framme i en evighet) utan köp lait frais, vilket är som svensk mjölk. Lussebullarna får en mer rundare och godare smak då.
 
 
Lussebullsbak, jag lägger inte upp bilder på barnens ansikte utav respekt för föräldrarna. Jag vet att jag fått rätt många frågor om det, men nu vet ni!
 
Lussebullarna var väldigt uppskattade av stora flickan som älskade dem, medan lilla flickan rynkade på näsan och sa att det var för kryddigt. Ibland undrar man vad det är med de franska barnen, minsta lilla krydda i något och det är för piquant, vilket betyder kryddat.
   Efter lussebullsbaket satte jag på musik för att få städandet att gå snabbare, och på någotvis fick de båda barnen mig att dansa - så efter en heldag var jag totalt slut när mamman kom hem, medan barnen fortsatte skratta och dansa... puh!
 
Idag har jag haft en lugn dag, och eftersom jag var utan skola idag så tänkte jag gå och handla för att vara snäll. Problemet uppstod dock när jag väl insåg att jag knappt kunde tyda eller visste vad hälften av varorna var. 
Den som kan läsa den tredje raden är en hjälte!

Det roligaste kan jag väl säga är att de tycker MIN handstil är svår att tyda...
Ja den är upp och ner, men vrid på skärmen eller stå på händer - motion är bra för hälsan!
 
 


Sprungit runt och letat...

Idag har jag besökt 5 affärer i min jakt på ingredienser till pepparkakor - allt utan att lyckas hitta en enda. Någon som vet ett bra ställe att köpa "svenska" kryddor?


Att tro...

Idag var jag med om det mest fruktansvärda, tragiska men även roligaste på länge. Här i Frankrike är det precis som i Sverige förbjudet med religös undervisning i skolan, och därför går mina ungar på katolikskola varje måndag som kan jämföras med våran söndagsskola i Sverige. Där hade i alla fall haft jultema idag, och då hade en av de andra barnen frågat prästen hur man hittade på jultomten. Min lilla flicka hade helt förtvivlat vänt sig till sin pappa och sagt "Vad menar han med hittat på jultomten!?"
   Pappan lyckades som tur var lugna ner henne och sa att han skulle förklara när de väl var hemma, och trodde väl inte att hon var på allvar. Detta var tills vi kom hem och satt vid middagsbordet och pratade om hur dagen varit, när vi på något vis kom in på jultomten. Föräldrarna pratade lite om allt möjligt och skämtade om lösskägg när lillflickan utbrister -
   "Vadå!? Finns inte tomten!?".
Föräldrarna försökte därefter på ett snällt vis berätta att han tyvärr inte finns, utan är en legend precis som påskharen (i Frankrike är det "the bells of the vatican" som kommer med påskäggen). Lillflickan svarar då återigen med förtvivlan i rösten -
   "VA!? Finns inte påskharen heller!?"
och återigen får hon svaret av föräldrarna -
    "Nej tyvärr  inte sötnos, vi trodde du visste. Det är föräldrarna som klär ut sig och ger presenterna till barnen. Men nu vet du i alla fall så att du inte blir retad av andra barn för att du fortfarande tror på tomten"
    På 5 minuter förstördes en nio-årings syn på verkligheten. På 5 minuter försvann all magi som fanns kvar i världen, och kvar blev den tråkiga och gråa logiken i vuxenvärlden. Det finns ingen jultomte, det finns ingen påskhare - hela alltet är uppbyggt av de vuxna för att få de små att tro på mirakel. 
 
"Jag tyckte bättre om att tro..." var det sista lillflickan sa innan hon gick upp till sängs.
 


Tidig morgon...

Detta är så inte okej att vara uppe så här tidigt... Jag sitter och väntar på att mitt tevatten ska koka innan jag ska slänga på mig kläderna och gå till Chatou. 3 kms morgonpromenad kl 8 på morgonen - yeye... Har jag sagt att jag älskar den franska kommunaltrafiken? Återigen är min kära RER A avstängd och jag måste gå den fruktansvärda vägen ännu en gång... Nåja, det kunde varit värre (som ikväll när jag ska hem! Det kommer säkert regna också... Paraplyet ska såååå med!)


Rigolo rigoli!

Kvällen avslutades med film och quiche - nu ska jag sova för imorgon är det DIIIIIISNEEEYLAND! Haha, jag är lika taggad som en treåring! Kommer bli svårt att sova inatt!

Bizoooou!


Freaky friday!

Stora flickan är hemma och är sjuk, alltså är au pairen också hemma! Jag hade egentligen klass idag och så nästan framemot att få gå till skolan. Det ändrade sig dock rätt snabbt när jag kollade ut och såg att det ÖSREGNADE! Så jag är rätt nöjd med att vara "stay-at-home au pair" idag. På schemat står film, film, film och lite mer film innan jag ska hämta lillflickan vid 6 - en inte allt för dålig dag!


Photoshop what?

Skulle lagt upp detta igår men datorn hängde sig och då pallade jag inte att fixa med det igen - men nu kommer det! Detta är en litet "fint" kollage om vad som hänt sedan jag var i Sverige.
 
 
Pyssel med barnen, middagsmys med bästa tjejerna, fika med en vän, promenader längs Seine, kollat på julmarknader, "jardinerat" med barnen (i onsdags), julpysslat i svenska kyrkan!
 
Måste säga att fransoserna är väldigt konstiga när det gäller julen... De säger att vi svenskar och skandinaver går all in for christmas, när de i själva har 365 olika julmarknader och pyntar ÖVERALLT!! Inte för att jag klagar - jag ÄLSKAR julen och alla dessa marknader får mig att bli på toppen humör! Dock är de lite konstiga... Ett exempel är bilden med lejon och tigrarna vid jordgloben... Inte visste jag att lejon och tigrar hörde till julen?
 
Häromdagen såg jag en fransk katalog som hade gjort en julspecial om oss skandinaver, spännande tänkte jag och började läsa. Ganska snart förstod jag dock att de hade inte... jaaa vad ska man kalla det... gjort sin research i modern tid (om de nu ens gjort någon research...) De påstod att de svenska barnen får en potatis i en strumpa till julen - hallå!? Lever vi på 1800-talet? Och sen när var det en svensk grej att ha julstrumpor? Jag trodde det var en amerikansk sed! Affären, som katalogen var från, försökte även marknadsföra något som såg ut som mjuk pepparkaka under namnet "Svenskt julbröd". Det fanns massa roliga saker som skulle vara speciellt "svenska". Dessutom påstod katalogen att vi tydligen skulle värna om djur och natur, på ett sätt som ingen annan gör... Det är ju trevligt att fransoserna har den synen på oss i alla fall! 
 
Till helgen väntar Disneyland, och helgen efter det är det London - whooop Whopp!
 


Så fort jag får tid...

Ska jag lägga upp massor av bilder från de senaste veckorna. Idag har det varit galet hektiskt och imorgon väntar en heldag med flickorna - jag börjar redan kl 8 och därför bör jag försöka sova redan nu - återkommer imorgon!


Förkylning 1-0-1

Någon som vet hur man enklast botar de här äckliga franska förkylningarna? Jag trodde nu ett tag att jag blivit bättre, men det vara bara det vidriga viruset som drog sig undan för att nu slå tillbaka med full kraft! Så om någon hittar min röst får ni gärna säga till, jag tappade den någon gång i natt så chansen är väl stor att den ligger i sängen - därför borde jag skippa franskan och gå och lägga mig igen, ifall den råkar ligga där...


Franskan blir bättre!

Hade franska läxa till idag om att skriva en "journal" om vad jag gjort under mina två lovveckor. Fanns väl inte särskilt mycket att berätta, men sammanlagt blev det en halv A4 sida som jag sedan bad pappan att rätta. Han hittade väldigt få fel, utan det vara bara mindre saker som jag glömt - som typ une och un, le och la. Det känns så himla skönt, och då blandade jag även in futurum (framtid), passé composé och massa andra former som jag inte ens kan orden på svenska!
   Det roligaste med att franskan börjar bli bättre än nog det faktum att jag blivit bättre och lärt mig själv, trots den värdelösa skolan. Jag tror jag tar in mycket när jag lyssnar på familjen, och jag har även insett att jag blivit säkrare med uttryck och annat som man använder. Häromdagen misslyckades jag dock totalt när jag skulle använda en fras och lillflickans kommentar var oslagbar: "Elin, vet du vad? Det där passade inte riktigt in i det här sammanhanget... Du pratar lite som en treårig bebis ibland!" - haha, underbara unge!


December månad

Häromdagen satt jag och Gabbi och gjorde planeringen inför jul. Det är så mycket som ska hinnas med och jag vet knappt när jag ska ha tid att andas!?
 
Än så länge ser planeringen ut så här:
 
Vecka 47
Torsdagen 22/11 - vi tänkte kolla in julmarknaden i La Defense, tydligen ska den vara en av de största i Paris!
Lördagen 24/11 - Disneyland är juldekorerat och givetvis ska vi dit - 54 euro försvinner där lagom till jul...
Söndagen 25/11  - Julmarknad någonstans eller allmänt häng i Paris
 
Vecka 48
Lördag och söndag 1/12-2/12 - Looooondoooon, tåg är bokat till och från eftersom det blir enklare än att hålla på med flyg och transfer - sammanlagda kostanden för 2 personer är 400 euro tur och retur - inte allt för farligt.
 
Vecka 49
Fredagen 7/12 - Julmarknaden i Saint Germain des pres, ska tydligen vara en mysig och härlig marknad.
Lördagen och söndagen är det julbasaren i Svenska kyrkan och jag ska hjälpa till och sälja saker eller något. Alla ni som är i Paris - Passa på att titta förbi för det ska tydligen vara väldigt trevligt. Det säljs allt från glögg till lussebullar och mosartkulor!
 
Vecka 50
Denna vecka öppnar isrinken i Grand Palais, så vi måste passa på att åka där - tänk er att åka under glastak i en av Paris finaste byggnader!!
Lördagen 15/12 - julmarknad i Provins (ligger ca en timme ifrån Paris och ska vara en riktigt gammal mysmarknad!) Eiffeltornets isrink öppnar även här - får väl ta att gå upp för trapporna eftersom jag vägrar åka hissarna!
Söndagen 16/12 - Julavslutning i Svenska kyrkan med mys och annat!
 
Vecka 51
Allmänt mys och pyssel med familjen här nere eftersom jag åker hem den 22/12.
 


Jag gillar mina barn ändå...

Ibland (läs torsdags) så kan jag känna för att bara för att ge upp och springa skrikandes ut genom dörren. Jag förstår seriöst inte hur alla mammor där ute orkar med att jobba ett fulltidsjobb, och sen därefter komma hem och uppfostra barn! Jag jobbar ca 20 timmar i veckan, och det kanske inte verkar särskilt mycket, men tro mig - det är mer än nog. Att hämta barnen från skolan, se till att de duschar, gör läxor och har ätit på två timmar är ett helt otroligt svårt jobb. Man får tjata och hålla på att stressa barnen - sånt som jag själv hatar när andra gör mot mig - men hur ska man annars få allt färdigt i tid?
 
När jag var liten hatade jag att duscha, jag tyckte inte om att gå och lägga mig och ibland ville jag inte äta min mat. Jag förstår först nu hur jobbigt, och frustrerande det är som förälder att behöva ta hand och uppfostra ett barn - för om inte du sätter upp normer och regler kommer barnet aldrig att lära sig vad som är rätt och fel. Man har alltså ansvar för hur en person kommer växa upp och påverka världen, vilket är ganska skrämmande men ändå häftigt!
 
Jag får ofta frågan vad jag hoppas få ut av mitt år här i Paris, och givetvis är ju en av delarna att kunna prata flytande franska, men jag tror den delen som många inte tänker på, eller vill erkänna är att man hoppas att man gjort ett intryck. Jag hoppas att mina barn här nere kommer tänka tillbaka på när jag var deras au pair, och att de ska kunna minnas det som roligt och bra. Det är en helt oroligt stor press man har på sig att göra rätt - för man vill ju göra ett bra intryck.
 
Det kanske finns dagar då jag vill springa skrikandes ut genom dörren, men så finns det dagar som idag när man kommer in och någon av barnen kommer springandes bara för att få "bizoua" en på kinden. Det är sånna tillfällen som man kan glömma alla bråk, tjat och problem - för man vet trots allt att man är uppskattad och omtyckt av barnen. Det är det som är den största glädjen med att vara au pair!


Bio, födelsedag och Showcase!

För att ni ska förstå mina problem denna helgen måste ni veta att RER A-banan mot mig renoveras varje helg, vilket gör att den är TOTALT avstängd. Som tur var för mig ligger det en närliggande by som har en annan linje av RER -banan, meeen det tar 40 minuter att gå dit, och vägen är absolut inte att rekommendera i mörker. Därför har jag tvingats gå fruktansvärda omvägar bara för att ta mig in till Paris nu i helgen - jag vet, poor little rich girl...
 
Igår hade jag verkligen en busy dag, jag började dagen med att försova mig vilket gjorde att jag fick springa till tåget. Väl där tog jag fel tåg, men det löste sig och tillslut mötte jag upp Gabbs på La defense. Planen var att vi skulle träffas 11.40 och fika en stund innan vi skulle kolla på Twilight. ( Nej jag är inget iiiiihhh-fan för er som undrar...) Vi sprang upp allra högst i "domen" och passade på att smyga in på Starbucks innan bion började, allt för att testa de nya julsmakerna. I vanliga fall brukar jag vara helt hysterisk över dessa, och förra julen när vi var i Hawaii drack jag de 24/7. Dessvärre var de annars oooh så syndigt goda kaffena inte alls så syndigt goda, och smaken karamel, hasselnöt var bara alldeles för mycket och dessutom hade de tagit bort den årliga kanelversionen!! Hm.. var ska jag nu hitta mitt julkaffe med kanel?!
 
Efter starbucks gick vi till bion, som är helt annorlunda mot de svenska biograferna. Här i Frankrike köper du en biljett utan sittplats, och därefter är det först till kvarn som gäller - ganska smart tycker jag! Den enda nackdelen med franska biografer är den eviga reklamen. Här har de reklam ca 15 minuter innan utsatt tid men även 30 minuter EFTER utsattt tid!!
 
På kvällen var det födelsedagsmiddag för en av au pairerna, och vi åt mat, drack vin och åt ost - allt på äkta franskt vis! Utgången som var planerad därefter blev dock inte fullt lika lyckad. Planen var att vi skulle testa på en annan klubb, nämligen Showcase som tydligen skulle vara jättehäftig. Vi hade dessutom av ren tur lyckat hitta en gästlista som man skulle komma in gratis med, meen när vi väl kom fram hade redan gästlistan stängt och den en timme långa kön för inträdet var helt klart inte värt det! När vi väl kom in var det dessutom kö till garderoben, och efter mer än 40 minuters väntande kunde vi äntligen lämna in väskorna.
   Klubben var helt klart inte bland det bästa jag varit på, och musiken var kass (välkommen till Frankrike). Men det var rätt häftigt att ha festat inne i gångarna under Pont Alexandre.
Bild från klubbens entrée.
På morgonen drog vi oss hemåt och tog första tåget tillbaka. Mitt största problem just nu var att det regnade som bara den, och givetvis hade jag för första gången sen jag kom ner hit plockat ur paraplyet. Shit happens, var bara att böja ner huvudet och gå hem i 40 minuters ösregn. Kan säga att min ullkappa droppade av vatten, och att jag kunde hälla ur vattnet ur mina ballerina skor...
 
Tips till alla er där ute - ni har ALLTID plats för ett paraply...
 


Problem med svenskan...

Jag börjar pinsamt bog tappa det svenska språket allt mer. Igår skulle jag skriva ordet hade, och fick säkert sitta i 5 minuter innan jag gav upp och slog upp det. Av någon anledning fick jag för mig att det var två D i hade, men det ville inte autocorrect godkänna men eftersom de har haft fel innan så vägrade jag tro på det. Jag tänkte att det i så fall skulle bli haaaaaaade (inte för att det ens finns ett ord som heter så, men ändå!) och att det behövdes två D för att bli hadddde - så fel jag hade!

Så ser ni nu massa svenska fel i bloggen så vet ni varför, min svenska har helt enkelt försvunnit (inte för att den särskilt bra innan, men ändå!)


Bankar huvudet i väggen...

Idag är en sådan dag som jag undrar vad fasen jag gör här egentligen? Jag har noll att säga till om när lilla flickan väl bestämmer sig för att vägra. Jag försöker alltid resonera först och det brukar funka, men idag testade jag allt för att få henne att duscha, utan att lyckas! Jag testade att hota, be, klaga och ignorera, men till sist fanns bara en utväg - dra av kläderna och in med ungen i duschen!

Usch vad jag hatar sådana här dagar, och just idag skulle jag göra allt för att få vara hemma och gå på gymnasiet igen, bara softa runt och endast behöva bry sig om skolan. Här är det alltid något som man måste tänka på, och denna veckan har verkligen inte varit min bästa. Massa tjat, gnäll och tvingande - ge mig helg nu tack!!


Bad au pair...

Ojojoj vilken morgon! Jag har haft jättesvårt att somna de senaste dagarna och igår var inget undantag. Jag somnade någon gång efter 3-tiden på morgonen till en fransk dokumentär om djuphavsforskare, faktiskt inte alls lika intressant som det låter... I alla fall var jag dödligt trött imorse när klockan ringde vid 7, bara tio minuter till tänkte jag och snoozade fram till 7:25, vilket gjorde att jag fick slänga på mig kläder och rusa in. Mamman hade väckt barnen och min enda uppgift var att se till att de kom till skolan och hade allt med sig. Men som vanligt blev det stressigt och vi fick springa iväg till skolan, och givetvis glömmer jag det viktigaste - mellanmålet... Shit också! Men det kom jag givetvis inte på förrän jag kommit hem, duschat och stod i lugn och ro skulle välja mitt te, alltså alldeles för sent för att springa och lämna det o skolan (fattar inte varför de låser grinden in till skolan när den väl börjat, jag menar vem går in på en skola och bara snor ett barn si så där?!)

Det jag ber just nu är att någon annan delar med sig till dem under dagen och så ska jag se till att packa ner massa kakor när jag hämtar flickorna - bad au pair? Oh yes!


Jag ska aldrig...

mer pilla i bloggens design - råkade sabba allt och sparade givetvis - dope!


Fransoserna och deras ultra-resistenta bakterier!

Jag är fortfarande förkyld av den där mega-äckliga bacillen som valde att ta min kropp som värd. Jag skyller faktiskt fransoserna på det, för de tar piller och mediciner mot ALLT! Idag när jag skulle ta stora flickan till dansen passade jag på att springa inom ett apotek, eftersom lilla flickan var hemma med mamman idag. När jag kommer in där och ber om halstabletter får jag istället något som visar sig vara anti-septiskt och anti-inflammatoriskt - hallå!? Jag bad om vanliga halstabletter! Nej, det hade de inte så jag fick springa vidare till en Tabac (typ mindre småbutik) som faktiskt hade mintpastiller. Tvivlar på att de är till för hosta och halsont, men skada kan det väl inte göra? Om inte annat så får jag en väldigt fräsch andedräkt!
 
Imorgon ska jag väcka barnen eftersom mamman åker tidigt, därefter är planen att möta upp Gabbi och planera våran jul. Det är så mycket som vi vill hinna med, och så mycket som händer nu innan jul så det känns bäst att sätta sig ner och planera ordentligt. Högst på listan står London, vilket vi funderar på att göra över en weekend. Dessutom ska vi även hinna med Disneyland, som tydligen ska vara extra speciellt nu i jul eftersom de firar 20 år (Får väl offra de 70 euros inträdet kostar för att få uppleva äkta julkänsla...). Igår upptäckte vi dessutom att det finns massor av andra skojiga grejer i Paris som isrinkar, julmarknader och massa annat.
 
Bara för att jag är så lat och har en sån snäll vän så snor jag denna fina lista från Gabbi!
 
Marknader:
 
Champs Elysées julmarknad - 16 november till 7 januari 11.00-23.00. Sträcker sig från Place de la Concorde ända till början till Champs Elysées metrostation Champs Elysées Clemenceau, där man hittar det stora pariserhjulet.
La Defense julmarknad - 21 november till 29 december 11.00-20.00. Den största julmarknaden i Paris med inte mindre än 350 stugor. Ska vara mycket fint på kvällen då de tänder alla ljus.
Montparnasse julmarknad - 5 till 30 december. En mindre julmarknad vid tour de Montparnasse.
Jultomtens by i Saint Germain des Près - 6 december till 2 januari. Den minsta och mest utsmyckade av alla julmarknader. Ligger vid metrostation Saint Germain.
Montmartre julmarknad - 6 december till 6 januari 9.00-20.00. Uppe på kullen bakom Sacre Cœur. 
Trocadero julmarknad - 13 december till 6 januari 11.00-20.00. Stor julmarknad med utsikt över Eiffeltornet.
Notre Dame julmarknad - 15 till 23 december 10.00-20.00. Julmarknad vid Notre Dame.
 
Isrinkar:
 
Hôtel de ville - 18 december till 3 mars, i veckor 12.00-22.00, på helger 9.00-22.00. Som vanligt finns det två stora rinkar där åkningen är gratis med egna skridskor och det kostar 5 € att hyra.
Trocadero - 15 december till 31 januari. Ligger vid Trocadero julmarknad och även här är det gratis att åka och finns skridskor att hyra.
Eiffeltornet - 12 december till 31 januari. Rinken ligger på första våningen i tornet och det är gratis, dock kostar det att hyra skridskor, om man går upp i tornet.
Champs Elysées - 16 november till 6 januari. Vid julmarknaden hittar man också en stor isrink.
Grand Palais - 13 december till 6 januari. Mitt inne i Grand Palais kommer man i år att hitta den största isrinken som någonsin funnits i Frankrike.
 
Är hon inte duktig min kära vän!?


Ansvarslösa människor!

Jag är arg, besviken, ledsen och upprörd över hur folk kan behandla andra människor. En av mina au pair vänner fick idag på kvällen reda på att hon skulle bli ersatt dagen efter, och skulle vara borta innan kvällen var över. Hon blev alltså mer eller mindre utsparkad mitt ut gatan! Jag vet sedan innan att det finns både bra, och mindre bra människor här i världen, men att en vuxen kvinna och MAMMA skulle kunna kasta ut en person på gatan är ofattbart!!
 
Det jag kommer skriva här nedan är inte för att promota någon agentur, organisation eller någonting - men tänk er för ni som funderar på att åka privat!
 
 
Den här tjejen, som jag inte kommer namnge utav respekt för henne, åkte privat genom att hon hittade en annons på internet. Hon åkte ner utan att ha läst igenom sina rättigheter och skyldigheter, och därmed skrevs inget kontrakt. Hon jobbade alltså olagligt som au pair, och därmed kunde mamman kasta ut henne på gatan, utan några problem som helst.
   Nu löste sig som tur var situationen genom att hon kunde sovit hos mig, men hon hittade ett hotellrum och hon kommer antagligen åka hem imorgon - men vad är det för människa som utan problem kan kasta ut en ung flicka på gatan!? Mina värdföräldrar blev chockade och kunde knappt förstå att det var sant, för vem vill egentligen tro att man kan behandla en ung människa på ett sånt vis?
 
Så till alla er som funderar på att bli au pairer, se till att ni skriver kontrakt och se även till att kontraktet följs!!! Du SKA INTE jobba mer än vad som står på kontraktet, och du ska absolut inte göra tunga hushållssysslor. En au pair är till största del till för att ta hand om barnen. Du ska alltså inte behöva städa hela huset, tvätta fönster eller plocka ogräs - så länge du inte går med på det.
 
Jag åkte med en organistation och idag förstår jag tyvärr varför de behövs.


Jingle bell rock

Den planerade utgången idag blev utbytt till filmkväll med de bästa två, Gabbi och Ninna! Vi har frossat i mat och massa gott gott och just nu lär sig Ninna och Gabbi jingle bell rock - de har lovat att när de väl fått sina fina latex kjolar så ska jag få lägga upp videon här, så håll ut!


Rastlös...

Har haft otroligt tråkigt idag och återigen legat hemma sjuk. Jag har ingen ork i kroppen, men kan heller inte sova på grund av allt jäkla hostande och är helt rastlös i kroppen. Vill ut och springa världens längsta runda eller vad som helst för att få ut den där krypande känslan i benen, meeen med tanke på att jag knappt kan resa mig upp utan att få en hostattack så vore nog inte det särskilt bra. Någon som har några tips på ett snabbt tillfrisknande?
 
I brist på annat att göra så började jag pilla med bloggen. Ville egentligen göra en jul design men det känns kanske lite för tidigt? I alla fall så blev det en höst/halloween design så länge, men så fort det blir första december så lovar jag att min blogg kommer bli sönderpimpad. Jag har alltid älskar och sett fram emot julen, men detta året är jag extremt peppad. Det kan kanske bero på att jag för första gången är hemifrån och kanske för att min familj inte alls tar julfirandet så särskilt seriöst. Detta ska jag ändra på, MOHAHAHA! Kanelbullar (har inget med julen att göra men jag är så himla sugen), Lussebullar, pepparkakor, glögg och julpyssel står på schemat innan jag ska vara nöjd!
 
Nu ska jag försöka sova igen (började försöka sova för tre timmar sen, gick inte så bra...), NAtti!


Som lovat igen!

Just det!! Kom på att jag lovade bilder på Zlatan med!!
iPhone kamera - därav den dåliga bildkvalitéen. Någonstan i någon av de blå dräkterna är Zlatan, och någonstans är bollen...
INSTANT GLÖGG!! Detta hittade jag och Gabbi på en fransk julbutik. Btw, fransmännen verkar tro att det enbart är vi svenskar som firar jul sådär riktigt ordentligt - konstigt... Jag som trodde amerikanarna var världsledande i julfirande?
 
Tips: I butiken som ligger i La defense finns världens bästa doftljus och massa andra härliga julsaker - dit ska jag nästa gång och faktiskt köpa något  - juuuuuuuuuuuuuuulll!! Ja just ja, snart borde jag pimpa bloggen inföör jul!
 


Massa frågor!

Jag har fått många mail och kommentarer om hur det är att vara au pair från den psykiska sidan, och ärligt talat är jag ingen expert men jag ska försöka svara så gott det går - och från MINA åsikter och tankar! Jag tänkte att det är enklast att följa med från början.
 
När jag bestämde mig för att bli au pair tyckte jag det skulle bli spännande och pirrigt att åka iväg. Jag målade upp stora bilder om hur jag trodde det skulle bli - skojiga familjerkvällar, picknickar med vänner i parker och galet nattliv i Paris.  Visst hade jag blivit varnad och skrämd om felaktiga familjer och arbetsförhållanden men jag tänkte nästan lite - näää det där händer inte, det är bara folk som försöker skrämmas och det kommer inte hända mig.
 
När jag väl hade hittat min familj och åkte ner var jag otroligt nervös, men aldrig ledsen. Jag grät bara nääästan när mamma lämnade mig vid flygplatsen, men jag lyckades bita ihop. När jag kom ner till familjen var jag på helspänn i flera dagar, även om familjen verkade hur bra som helst. Det var jobbigt att bo med människor som man inte visste riktigt vad de förväntade av en, och framför allt med människor från en helt annan kultur!
 
Jag har gråtit en enda gång över familjen här nere, och det var pågrund av ett missförstånd. Pappan var jetlaggad, irriterad och barnen var sena. Jag visste inte vad jag skulle göra och satt stilla, vilket gjorde pappan stressad och därför tog han ut det över mig. Det var en otroligt liten sak som i vanliga fall inte skulle gjort mig ledsen, men pågrund av all stress och osäkerhet grät jag i säkert 2 timmar - för att han bad mig hjälpa till lite!?
 
Nu efter mer än två månader med familjen känns allt bra - det känns till och med bättre än bra! Jag kan prata med de om vad som helst och de verkar nöjda med mitt jobb. Det finns fortfarande ögonblick då jag blir osäker på vad de vill, men då väljer jag hellre att fråga om jag ska hjälpa till istället för att bara sitta still. För det är ju det som jag är här för - att hjälpa familjen på bästa möjliga vis.
 
Jag ska inte ljuga och säga att allt är en dans på rosor. Det finns dagar då jag tjatar och gnäller på barnen, men aldrig mer än att jag kan avsluta en dag och känna mig glad för att jag får chansen att vara här. Jag kan även bekräfta att de där mardrömshistorierna som man hör faktiskt existerar. Jag har pratat med tjejer härnere som ENBART används som billig arbetskraft. Deras familjer utnyttjar de till max och de har minimalt med fritid, barnen är elaka och de vantrivs. De får visserligen oftast mer betalat, men utan fritid kan man ju inte göra det man kom ner hit för - att uppleva och se Paris! Så mitt tips till dig som tänker åka ner hit - fokusera på familjen. Hur verkar de när du skypar? Är det både mamman och pappan som sitter med? Hur många barn har de? Fråga om lov, jobbtider och arbetsuppgifter. Tänk inte på enbart på VAR de bor - tro mig, är det rätt familj spelar inte läget så särskilt stor roll MEEEN se till att det går att ta sig smidigt in till Paris.
 
Sammanfattningsvis tror jag att DU som funderar på att bli au pair ska ta god tid på dig när du väljer familj, för den spelar stor roll i hur du mår. DU som åker ner bör definitivt kunna vistas hemifrån och vara bekväm i att befinna dig i nya situationer. Du behöver inte vara särskilt psykiskt stark, men tänk på att det är barn du ska ta hand om och vissa dagar känner du bara för att gå och lägga dig igen. Man saknar familj, vänner och allt där hemma men du lär snabbt få nya vänner här nere - svenskar, skåningar (förlåt Ninna...), mexikanare (Hola Karla!), amerikanare (Hi Mandy!), australienare (Howdy Meg) och ja gud vet vad!
 
Hoppas ni som orkat läsa hela det här rabblet blivit någorlunda smartare, och att ni hittat de svaren ni sökte - om inte annat kan ni alltid kommentera! 

Bizou!
 
 


Som lovat!

Som jag lovade igår så tänkte jag berätta om min helg. Jag landade på fredagseftermiddagen och tog det lung hela kvällen med film och lite improviserad kvällsmat eftersom hela kylskåpet var tomt (familjen är på semester). På lördagsmorgonen tog jag en lång sovmorgon och en ordentlig frukost (eller inte...) innan jag vid 15-16-tiden mötte upp Gabbi och hennes päron så att vi kunde ta oss till pard de prince där PSG skulle spela. Habits föräldrar hade snällt nog köpt biljetter till mig, och även om jag kan noll om fotboll så var det kul att kolla. Jag satt mest och fascinerades av alla hysteriska fan, alla ojusta tacklingar, hopp och filmningar! Självklart spelade även Zlatan ( tills han blev utvisad...)
 
När matchen slutade så tog vi oss in mot St Michel där vi åt fondue, och därefter drog Gabbi med mig hem och vi tog tv-kväll och sleepover. På morgonen tog vi oss in till Marais där vi vandrade runt i Place de Vosges och lite andra ställen, tyvärr frös jag så fruktansvärt så jag gick hem rätt tidigt, och här har jag stannat sen dess..
 
Vill verkligen bli frisk nu, har hostat upp mina lungor och snörvlat runt i mystofflor. Nu sitter nermyst i soffan och kollar på ensam hemma i new york - julkänsla here we come!
 
Laddar upp bilder imorgon, puuuss och kram - tavelram!


Sjuk...

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga uppdateringen men jag har blivit något fruktansvärt förkyld efter helgens oväder så nu ligger jag i tv-soffan, hostar och tycker synd om mig själv. Fick precis världens äckligaste hostsirap, som dessutom var oroväckande grön men förhoppningsvis funkar den väl.

Imorgon lovar jag att blogga om helgens roligheter med Gabbi och hennes snälla päron, som både bjöd på Zlatan-match, fondue och viktigast av allt en adventskalender! Nu ska jag peta i mig pumpa-soppa som mamman i familjen har förberett, kan nog inte fånet mycket mer eftersom halsen känns som sandpapper...


I'm back!

Efter lite mer än två timmar på tåget och massa steg senare är jag äntligen hemma i Parre! Ska rota upp något att äta nu och sen skriver jag mer ikväll, tjo!!


Att smuggla mat

Nu är min packning klar inför imorgon, den består till 99,9% av svenska matvaror eller andra förnödenheter - finns inte en chans att jag lär gå ner i vikt under de här två månaderna!

Liten sneak peak på allt gott som finns här i:
2 paket Annas pepparkakor
5 julmustar
2 chokladkalendrar till flickorna
5 paket saffran
Massa jäst
4 Marabou
8 paket extra tuggummi
3 paket vicks blå
2 paket av min älskingschoklad
4 kexchoklader
Och ett stort godispaket!RSS 2.0


-